Bentonit membran bidrager til bevaring af Hammershus
Membran af bentonit skal holde Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed – Hammershus – vandtæt.
På en stejl klippeknude - på Bornholms nordspids - står de imponerende ruiner af middelalderfæstningen Hammershus. Et yndet udflugtsmål for hele familien.
For at sikre, at de omkring 400.000 gæster, som hvert år besøger Hammershus, fortsat kan opleve den gamle borgruin fra 1200-tallet, bliver den historiske seværdighed løbende vedligeholdt og restaureret. Som noget nyt forsøger Slots- og Kulturstyrelsen sig nu med en løsning af rå bentonit, der skal bruges til at afdække nogle af konstruktionerne i forbindelse med den igangværende restaurering af ruinen.
En vandtæt løsning af naturlige materialer
Det er NCC’s forretningsenhed DANTONIT, der har leveret bentonitten – en såkaldt DantoBES membran – som skal holde de gamle mure fri for vand og dermed medvirke til at sikre kulturarven på Bornholm.
Bentonitten, som NCC udvinder i sit eget brud på Tåsinge, er en særlig lerart – et naturmateriale – som absorberer vand og derved bliver ved med at være helt tæt. Bentonitten er derfor oplagt at bruge til at beskytte områder og konstruktioner mod vand og nedsivning. Dertil har en bentonitmembran, i modsætning til almindelige membraner af plastik, ingen påvirkning på miljøet, da der hverken er brugt kemikalier eller tilsætningsstoffer til at opnå en høj tæthed.
Bentonitten har før været brugt til at sikre Hammershus mod vand – blandt andet over en bageovn og i en runddel (tårn). Materialet har virket efter hindsigten, og derfor skal bentonitten endnu engang bruges til at beskytte de gamle murer ved Hammershus. I første omgang er der tale om et forsøg, som udføres på konstruktioner lige under terræn.
Læs mere om bentonittens egenskaber: https://dantonit.dk/omdantonit/bentonittens-egenskaber/