NCC har nået en stor og velforberedt milepæl på svømmehalsbyggeri i Vrå

Arbejdet på det nye svømmecenter i Vrå, som NCC opfører for Idrætscenter Vendsyssel er kommet rigtig godt i gang, og projektet har netop nået sin første store milepæl, nemlig støbningen af bundpladen.

Når man bygger en svømmehal, er der mange ting, man skal have godt styr på. Det gælder ikke mindst betonarbejdet, der skal udføres meget præcist og med høj finish.

Byggeriet af det nye svømmecenter i Vrå et kommet godt fra start, fortæller Hans Mathiasen og Klaus Lindgren Johansen, der begge er senior produktionschefer i NCC Building Nordics’ byggeenhed i Nordjylland.

Første spadestik blev taget i begyndelsen af april, og kort efter blev spaden sat i jorden. Senest er der arbejdet på udgravningen af kælderen, som skal graves tre og en halv meter i dybden. Efter udgravningen af kælder og udlægning af renselag til bundpladen, begynder betonstøbningen.

”Jeg er rigtig glad for, vi er kommet godt i gang – vi har haft en god proces gennem projekteringsperioden og samarbejdet med NCC fungerer rigtig godt,” siger centerdirektør Alex Rasmussen fra Idrætscenter Vendsyssel.

Store støbedag

Støbningen af bundpladen er i sig selv en stor begivenhed. Det er en milepæl, fordi det er, når bundpladen er støbt, at byggeriet for alvor begynder at tage fart; og råhuset begynder at rejse sig over jorden. Og så er det en lang, spændende og hård dag, hvor der arbejdes i skiftehold fra tidlig morgen til sen aften.

Bundpladen er 2550 m2, og der skal bruges 1150 m3 beton. Det tager omkring 20 timer at støbe en bundplade af den størrelse.

Logistikken er en udfordring på sådan en dag, så arbejdet er forberedt med militærisk præcision; det er helt afgørende, at der ikke opstår huller i betonleverancen i løbet af dagen. Der må jo ikke være støbeskel i bundpladen; den skal være stærk og vandtæt.

”Vi er forberedt på alt det, der ville kunne stoppe processen,” fortæller Klaus Lindgren Johansen. ”Derfor leveres betonen fra to værker, så man kan støbe videre, selvom der skulle ske noget uforudset på den ene. Der er også to pumper klar til støbeopgaven, selvom der kun skal bruges én. Hvis der skulle ske noget med pumpen, er den anden klar som reserve.”

To sjak af otte-ni mand deles om opgaven. Nogle lægger betonen ud, nogle laver overflade, andre afslutter omkring opstik af armering og tjekker kanter. Det første støbehold møder på arbejde, så de er klar til at begynde arbejdet ved femtiden om morgenen, når den første betonbil kører ind på pladsen, og så kommer betonbilerne med omkring fem minutters interval. Der skal leveres cirka 130 læs beton i løbet af dagen.

I løbet af eftermiddagen møder det andet støbehold ind, og de arbejder så, til bundpladen er færdigstøbt omkring midnatstid. Dagen igennem er der tag-selv-bord i skurbyens møderum, så kollegerne kan skiftes til at forlade støbningen for hurtigt at spise og komme tilbage på arbejdet. 

”Det er en stor dag og en vigtig milepæl i byggeriet,” siger Hans Mathiasen. ”Der er vand i jorden her, og vi arbejder i ler. Når bundpladen er støbt, så har vi sikret hele fundamentet og fået en god start.”

Nøgleordene er er geometri og tolerancer.

Et svømmehalsbyggeri kræver stort fokus på produktionen og grundig kontrol af arbejdet, for når man opfører et svømmebassin skal resultatet have nogle helt præcise mål. Hvis man ikke er helt nøjagtig, når man støber, kommer målene ikke til at passe.

”Vi anvender udelukkende hele fliser til bassinet. Ikke en eneste bliver skåret. Der findes flisemoduler, der er skabt til formålet, fortæller Hans Mathiasen. ”Det kræver præcision på millimeter at få regnestykket med fliser og fuger til at gå op, så der er ikke plads til fejl.”

Der er mindre tolerancer end ved andre betonbyggerier, og samtidig er det en opgave, der kræver meget høj finish. Betonen skal sandblæses, når den er tør, og derfor er det vigtigt, at man arbejder med den rigtige beton.

”Vi laver selv forme af træ til bassinerne, for der findes ikke nogen færdige systemer,” fortæller Klaus Lindgren Johansen. ”Det er nærmest snedkerarbejde, så man skal jo have nogle folk, der kan det. Og det har vi heldigvis i vores egenproduktion.”

Svømmecentret er tegnet af Arkitektfirmaet Kjaer & Richter. Ingeniørrådgiver på projektet er Brix & Kamp. NCC har tidligere opført svømmehallen i Gigantium i Aalborg, der ligeledes er tegnet af Kjaer & Richter.

Arbejdet begyndte i marts 2024, og svømmecentret forventes at stå klar til brug i foråret 2026.

For yderligere information kontakt venligst:
Anita Søe Beilin, kommunikationspartner, Tlf.: 4264 0770, E-mail: anitbe@ncc.dk

NCC’s pressetelefon +45 4170 4909 samt NCC’s Mediabank

Om NCC. NCC er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden. Med udgangspunkt i sin ekspertise inden for ledelse af komplekse byggeprocesser, bidrager NCC positivt inden for det byggede miljø for både kunder og samfund. Vores forretning omfatter bygge- og infrastrukturprojekter, asfalt og råstofudvinding samt udvikling af erhvervsejendomme. I 2023 havde NCC en omsætning på ca. 57 milliarder SEK og 12.200 ansatte. NCC’s aktier er noteret på Nasdaq Stockholm.